Форма входу

Пошук

Календар

«  Травень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0




Четвер, 02.05.2024, 06:54
Вітаю Вас Гість | RSS
ДУБНО ПРАВОСЛАВНЕ
Головна | Реєстрація | Вхід
Головна » Архів матеріалів

Основи віри

Про монахів

Деталі

Батьківська категорія: Бібліотека - Основи віри

Чому пророк уподібнив тебе, одинокого монаха, до осиротілої горлиці (Пс.83:4)? Тому що горлиця - ціломудренна птиця, ніколи не вступає в другий шлюб, не сидить на розкішних гілках, а шукає краще безлюдних пустель, і там довершує дні свої. Для того пророк і уподібнив тебе до осиротілої горлиці, щоб не повертався ти назад у світ, щоб не проводив часу в містах і селах, не оселявся разом з людьми мирськими, не пізнавав доріг їхніх, і душа твоя не відступала від Господа Бога свого, правдивого Нареченого душ наших, щоб не прийняти тобі сітей на душу свою, і не повернутися до багатства та житейських насолод; тому що неможливо тобі бути і ангелом, і людиною; не можеш служити Богу та мамоні. Не представляйте на оправдання своє, заблукані монахи, виконання заповідей і благотворіння, турботу про старців та мандрівників. Бог не цього вимагає від ангелів, але щоб виспівували і славослов ... Читати далі »

Переглядів: 291 | Додав: Tipicon-admin | Дата: 05.06.2019 | Коментарі (1)

Основи віри

Про боротьбу з дияволом

Деталі

Батьківська категорія: Бібліотека - Основи віри

Лукавий диявол, після вирішальної над ним перемоги, сів і нарікав сам на себе з плачем і говорив: "Біда мені! На що я піддався, нещасний? Як покинув битву, поступившися перемогою над собою? Проте, сам я став винуватцем цієї ганьби, надовго затіявши з ними боротьбу. Переможеному у першій та другій битві, потрібно було б мені негайно схаменутися, що з ними Христос. А тепер, погнавшись за перемогою над святими, збільшив я тільки, собі на ганьбу, їхню нагороду, і переможений відступив з великим соромом, з головою, зраненою моїми ж ударами. Бо приготував я тенета, щоб їх зловити; а вони, захопивши їх, розбили мені голову. Взяли вони і стріли мої гострі, які кидав я в них, і ними вбили мене. Я хотів здолати їх різними пристрастями, вони ж змушували втікати мене силою хреста. Тому справедливо терплю це я, найбільший безумець, який і нехотячи, але дав побачити, що ... Читати далі »

Переглядів: 217 | Додав: Tipicon-admin | Дата: 05.06.2019 | Коментарі (0)

Основи віри

ДЕСЯТЬ ГЛАВ ПРО ЧЕСНОТИ ТА ГРІХ

Деталі

Батьківська категорія: Бібліотека - Основи віри

1. Важкі страждання святих є ареною боротьби заздрості та чесноти: заздрість, щоб перемогти, наполягає, а чеснота, щоб залишитися непідкореною, все зносить. І заздрість бореться, щоб процвітав гріх через покарання тих, хто робить поступ у чесноті, а чеснота протистоїть, щоб мужньо трималися люди благі, навіть у важких бідах та стражданнях.

 

2. Подвиг чесноти є постійною боротьбою в трудах, і тим, хто її мужньо витримав, він приносить переможний вінець - безпристрасність душі, завдяки якому вона, з`єднавшись із Богом любов`ю, у своєму внутрішньому настрої віддаляється від тіла й світу. Бо тілесні муки укріпляють душу витривалих.

 

3. Спочатку захоплені красою насолоди, ми надали перевагу смерті істинного життя. І тому ми із вдячністю несемо тілесний труд, який умертвлює цю насолоду, щоб, самим знищенням її, умерт ... Читати далі »

Переглядів: 270 | Додав: Tipicon-admin | Дата: 05.06.2019 | Коментарі (0)

Основи віри

Діагноз раку й діагноз невиліковного раку. Час кризи. Допомога Господа.

Деталі

Батьківська категорія: Бібліотека - Основи віри

У попередніх главах термінальна хвороба й супроводжуючий її страх смерті розглядалися очима християнських пастирів й очима вчених, головним чином медиків, що вивчали вмирання й смерть людини. Ця глава буде про те, що вона відчуває й що їй доводиться міняти у звичному способі життя. Це важкий період життя, але Господь любить своє творіння і допоможе у самий темний час. Якщо захворілий знайде правильний шлях до подолання труднощів, він відчує спрямовуючу руку Господа. Поки людина здорова, вона живе з кожним днем, як і всі. Працює, розважається. І раптом - рак. Відразу відчула, що все зовнішнє не так уже й важливе, думки пішли вглиб, на себе. І дається час подумати про це, із хворобою стало більше вільного часу.

Спочатку, звичайно, не хотілось визнати, переконуючи себе, що не так вже все погано й небезпечно. А ... Читати далі »

Переглядів: 236 | Додав: Tipicon-admin | Дата: 05.06.2019 | Коментарі (0)

Термінальна хвороба нерозривно пов`язана з фізичними й душевними стражданнями, і страх смерті може бути найважчим з них. Смерті бояться не тільки люди, а все живе. Страх смерті - це природне почуття, небхідне в житті природи. Тварини, птахи, риби, комахи насамперед намагаються зберегти своє життя. Страх смерті це бажання жити й допомагає зберегти життя; це - почуття неминуче, і всім нам, як це не гірко, доведеться пережити його. Що ж робити?
Чи можна як-небудь послабити цей страх? Або хоча б поясни ... Читати далі »
Переглядів: 272 | Додав: Tipicon-admin | Дата: 05.06.2019 | Коментарі (0)

Основи віри

Професор й архієпископ Лука Войно-Ясенецький. Про сенс життя й смерті.

Деталі

Батьківська категорія: Бібліотека - Основи віри

У попередніх главах говорилося про останні досягнення медичної науки, які підтвердили вчення Церкви й змусили вчених переглядати їхні застарілі теорії про смерть і долю людини після смерті. Християнство завжди знало й учило, що людина має не тільки тіло, але й душу. Душа людини не вмирає; коли приходить смерть, вона, вийшовши з померлого тіла, попадає в зовсім нові умови, але продовжує жити свідомим життям. При цьому "справи наші йдуть за нами" - те, що ми зробили під час нашого життя на землі, буде мати наслідки для нас самих. Священне Писання говорить про безсмертя душі людини зовсім виразно.

Ми вже наводили слова Самого Ісуса Христа: "Істинно, істинно говорю вам: віруючий у Мене має життя вічне" (Євангеліє від Іоанна 6, 47). Звертаючись до Своїх учнів, Ісус Христос сказав: "І не б ... Читати далі »

Переглядів: 166 | Додав: Tipicon-admin | Дата: 05.06.2019 | Коментарі (0)

Як себе поводити у Храмі Божому.

Готуємося йти до храму

Примиріться з ближнім. Готуючись піти до Св. Храму, особливо на Св. Літургію, треба конче примиритися з тими, хто щось має проти нас, треба конче перепросити всіх, кого ти скривдив.

Регулярно відвідуйте храм. До Церкви треба ходити якнайчастіше, на кожне Богослужіння.

Пристойно вдягніться. Йдучи до Церкви, готуймо себе відповідно й зовнішньо: приводьмо себе до порядку й одягаймось у кращу одіж, – до Господа йдемо!

Літургійний піст – перед службою не їште. З найдавнішого часу в Українській Церкві повстав звичай, щоб на Св. Літургію йти не ївши.

Не спізнюйтеся. Спізнюватись на Богослужби або виходити з них до закінчення (до Відпуста) рішуче забороняється  Апостольським Правилом.

Щодо жінок, що знаходиться в очищенні. Заборона входити у храм жінкам, у яких відбувається названий фізіологічний процес, дуже давня й відома ще у Старому Завіті. Вона зумовлена куль ... Читати далі »

Переглядів: 141 | Додав: Tipicon-admin | Дата: 05.06.2019 | Коментарі (0)

Для чого читати ПСАЛТИР

ВИДАНО З БЛАГОСЛОВЕННЯ СВЯТIЙШОГО ПАТРIАРХА КИЇВСЬКОГО I ВСIЄЇ РУСИ–УКРАЇНИ ФIЛАРЕТА

Чому Псалтир є незамiнною книгою в усiх наших потребах

«Жодна книга не прославляє Бога таким чином, як Псалтир; тому вiн особливо корисний для душi, бо в ньому Бога славлять разом з ангелами, i величають, i оспiвують величним спiвом, i ангелiв наслiдують… За допомогою Псалтиря ти можеш ублагати Бога i за самого себе…

Жодного дня не проводь без спiвання (читання) псалмiв. А коли з якоїсь причини залишиш, то там, де вiдклав, з того мiсця знову почни i не переставай, забувши про лiнощi…

Бо все, браття, тимчасове у свiтi цьому, обертається, немов у колi. Сьогоднi сонце, а завтра — пiтьма, i дощ, i снiг. Сьогоднi бенкети i шлюби, а завтра — плач i нарiкання. Але коли сам будеш дбати про спасiння душi твоєї, тодi станеш щирим у словах твоїх, навчишся заповiдей Божих, i Вiн вiдкриє очi тво ... Читати далі »

Переглядів: 173 | Додав: Tipicon-admin | Дата: 05.06.2019 | Коментарі (0)

Життєпис Святого Миколая

Суб, 05/22/2010 - 23:09

Святитель Миколай народився у місті Патарі, в Малій Азії. З дитячих років він досягав успіхів у вивченні Святого Писання, а також виявляв схильність до суворого стримування, перебуваючи у роздумах про Бога.

За доброчесне життя його обрали єпископом міста Мір у Лікії. Покликаний пасти Церкву Божу він був великим подвижником, виявляючи пастві образ лагідності, тепла і любові, приходячи на допомогу тим хто страждає. Усе його життя це нескінченні благодіяння і чудеса, подані стражденному людству.

Свята Церква прославляє його як мудрого правителя, швидкого помічника усім хто опинився в біді та скорботах. Він рятував потопаючих, визволяв полонених, відводив смертну кару від невинних, зціляв багатьох людей: повернув зір, виправив кульгавість, дав мову німим. Вивів багатьох з злиднів, подав їжу голодним, був помічником нужденним і теплим заступником. 

Під час гоніння на християн при імператорові Ді ... Читати далі »

Переглядів: 145 | Додав: Tipicon-admin | Дата: 05.06.2019 | Коментарі (0)

Преподобний Амфілохій Почаївський

  • Птн, 05/11/2012 - 11:16
  • Амфілохій народився 10 грудня (27 листопада) 1894 року в с. Мала Іловиця Шумського району Тернопільської області в багатодітній християнській сім'ї Варнави Головатюка і при хрещенні був названий Яковом, в честь Якова Персиянина.
    Дитинство майбутнього подвижника пройшло в сільській тиші. В юнацькому віці його було призвано в царську армію. Під час Першої Світової війни служив в стрілецькому полку в м. Луцька. Після поранення потрапляє до німецького полону, де три роки працює у фермера в альпійському місті Трієст. В 1919 році тікає із полону і повертається на рідну землю.
    Ще в юні роки майбутній подвижник успад ... Читати далі »
Переглядів: 141 | Додав: Tipicon-admin | Дата: 05.06.2019 | Коментарі (0)

« 1 2 3 4 ... 9 10 »

Copyright MyCorp © 2024